Konec prezidenta

aneb Ten, kdo si neviděl na špičku nosu
Tento příspěvek je trošku víc o veřejném prostoru a veřejných věcech než o edukaci; přesto sem patří, protože slovo vysílané na vlnách veřejnoprávní televize má vysoký edukativní a formativní náboj. A bez reakce, protože takto ostré a v tak vypjaté chvíli, nemůže zůstat, zvlášť, když jsem učitel výchovy k občanství.
No nic, přiznám se, zas jsem se na V. Klause, kterému část „kulturní a mediální fronty nevolených samozvanců“ říká bůhvíproč Kikina, opět koukal, poznej nepřítele. Co jsem čekal?
Státníka, který stručně zhodnotí vývoj v zemi, poukáže na dobré i špatné a pak se zaměří na budoucnost, zasměje se svým známým omylům, popřeje nám všem vše dobré a odejde se ctí. Nebo chilské pero v klopě, havlovský poloúsměv; cokoliv! A nic.
Nestalo se nic, ve slovech zakletá a neuměle skrývaná nenávist, lži bez odpovědi, osočování kohokoliv, kdo se dotkl „Jeho“ majestátu, sebepotvrzování konečně bez drzých novinářských dotazů, byť krotkého Jakuba Železného…
Pro Klause 20 ztracených minut, které vyšuměly typickým kafemlejnkem, pro mne utrpení masochisty, pro zemi a její občany – vůbec nic. Zas ta optika, že EU nám do našich zlodějíčkovských praktik nemá mluvit, stát může za to, že lidi kradou, kdykoliv si sednou do kanclu s koženou židlí a zlatou jmenovkou, že to zvládneme sami a nejlíp… Sbohem, člověče, doufám, že brzy zapomeneme!
Nejhorší ideologové se poznají na první poslech, neznají humor a (sebe)ironii. Ale je konečně, konečně konec ostudných deseti let permanentní kampaně a hledání nepřítele, která sebrala většinu energie muži, který bohužel byl desátým prezidentem na Pražském hradě!