Qui pro quo

Postmoderna se přímo vyžívá v chaosu, který je rybník pro nietzscheovské štiky. Chápu, ale stává se to nebezpečným, kdy štiky začnou kvůli své hamižnosti zhlupovat rybky strachem, že největší ohrožení jejich živůtků jsou řasy na rybničním dně.
Ve středověku, když docházelo k takovému zmatení, například zda král má vládnout světským věcem, nebo má vládnout spolu s církevní hierarchií, křičelo se qui pro quo! Záměna! Zmatení! Prostě nesrozumitelné kšeftování s pravdou a tím, jak jsou věci správně… Nyní jsme na tom, ač poučeni staletími ideologického vražděním, zjevně podobně.

Nyní bych rád toto zakřičel, protože v běžící kampani před podzimními volbami do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a někdo chytrý jako pověstná liška už před časem zavrtěl psem, takže je u nás utvořena většinová nálada, že chudáci prchající z války jsou vyžírkové, kteří nás přišli vyjíst, okrást a zakroutit nám krky. A že bude nejlíp, když se každý vyzbrojíme a vybaveni základním ústavním (!!!???) právem střílet na všechno podezřelé, postřílíme ty vyžírky snad už před tím, než suchou nohou vstoupí na evropskou půdu. Vyměníme reálný poklid, bezpečnost a vstřícnost za obraz naší společnosti plný strachu a nenávistí? Kdo organizuje takové kšefty s myslemi lidí? Místo pravdy strach, místo lásky nenávist? Kdo to chce, kdo takto potřebuje směňovat tuto civilizaci k její ošklivější podobě? To je ale zmatek…

Stejně jako premiérka Angela Merkel jsem přesvědčen, že Evropa, která uvrhla svět v nejeden globální konflikt, často kvůli zvrhlým, nehumánním ideologiím, nyní stojí na křižovatce. Přes 60 let Evropa stála v čele diametrálně odlišného hnutí: hnutí otevřeného, respektujícího a pomáhajícího druhým (to třetí bychom, pravda, mohli trochu posílit…). Končí tato doba, kdy Evropa inspirovala pozitivním, zdravě relativizujícím (Karel Čapek) přístupem? Bude zase Evropa hrozit? Nebude to snad Evropa, kdo zruší mezinárodní právo na ochranu uprchlíků před válkou a útlakem, ale také před jinými ohroženími – například kritickým nedostatkem zdrojů, zejména vody? Budou lídři evropské politiky (hlavně v její východní části) vyzývat lidi, aby se vyzbrojili na jiné lidi?? Bude-li, chci být ještě Evropanem??

Jako občankář a pracovník kurikulárního ústavu pracující pro vládu a veřejnost, tedy zejména pro veřejnost BUDOUCÍ a v duchu výše uvedeného protestuji proti záměnám aktuálně realizovaným a řízeným PR poradci politiků, kteří ale nenesou žádnou společenskou ani politickou odpovědnost. Proti:
– vracení se k Evropě násilí, ideologie a demagogie;
– zhlupování lidí nesmysly – protože co snese akademická či kavárenská diskuse, nemůže snést veřejná odpovědnost politika vůči vší veřejnosti!
– deklarativnímu vyhlášení ústavního práva na střílení v nebezpečí poslanci napříč partajemi (čest výjimkám z TOP 09 a KDU – ČSL + STAN!!);
– zrušení dozoru státního zástupce nad činností detenčních zařízení pro cizince atp.!

Kdo chce směnit svou nabídku na další čtyři roky za mou důvěru a hlas, měl by toto vědět.